Sportfånar vill ha mer skolidrott
Wednesday, July 18, 2007, 16:15
Posted by Vanja

Ur dagens upplaga av Aftonbladet: Kända sportprofiler kräver mer skolidrott.


En timme idrott i skolan varje dag.
Det kravet ställer kända svenska idrottsprofiler som Susanna Kallur, Niclas Alexandersson, Pernilla Wiberg och Niklas Jihde i en gemensam debattartikel.


Detta krav som de ställer sig bakom hävdar de beror på att barnfetman breder ut sig, som ett stort fett folklår typ.

Att de då tycker att alla ska tvingas till mer idrott under skoltiden är således inte så konstigt, idrottsmän är inte direkt kända för sina intellektuella egenskaper och det är alltså inte så underligt att de inte kan tänka längre än näsan räcker.

Detta är ett riktigt idiotkrav, ett idiotkrav av idioter för idioter.

Det finns ingenting som avskräckt folk mer från alla former av idrott än just skolidrotten, man bör alltså inte ha mer skolidrott utan snarare mindre, ta bort all skolidrott är ett mycket bättre förslag i sammanhanget. Enda nackdelen med detta är att vi kanske får fram ett par mindre elitidrottare men de är ändå en samhällsgrupp som inte behövs för någon, inte minst för skatteintäkterna. Tack vare det samlade skattetrycket är det inte ovanligt att de skriver sig i skatteparadis som Monte Carlo för att slippa den hemska svenska skatten, det är lätt att kräva någonting när man själv slipper betala för det.

Elitidrottare behövs inte ens som förebilder för andra, vad kan exempelvis Zlatan lära ungdomar i utsatta invandrarghetton som Rosengård förutom att spela boll? Kan han överhuvudtaget något annat än att spela fotboll, jag skulle inte tro det. Idrottsmän är alltså inga bra förebilder och ska inte användas som sådana (jag blir alltid lika irriterad när media prompt måste fråga nån stackars idrottsman om någonting annat än just idrott eller när någon av dem gör någonting som ses som fel utan samhället, då klagas det alltid på att de ska föregå med gott exempel för att de är förebilder för andra. Herrejävlar, tar dina barn till sig allt nån menlös idrottsman gör så har både den och du värre problem att ta hand om)

Men nu går jag ifrån huvudargumentet, nämligen att det inte finns något som avskräckt folk från all form av idrott som just skolidrotten.

Skolidrotten är egentligen bra underlig, för att citera Jerry Seinfeld ur hans bok Seinologi sid. 175-176;

Gymnastiken var en annan liten sammandrabbning med fascismen. Man radar upp sig i grupper, och det vill till att man har gymnastikkläder på sig. Om man inte har gymnastikkläder på sig, så är man inte med på gymnastiken. "Kom ihåg, ungar, träning är verkningslös om man inte har specialdräkten på sig."
Gymnastiklärare är ett märkligt yrkesval. Vari består jobbet? Man går omkring i kortbyxor med en visselpipa dagen lång. Man har ett kontor bredvid duschen, man torterar och förödmjukar unga gossar dagarna i ända. Det är märkligt. Att ständigt gå förbi duschrummet, det är som en porrfilm.
Varje dag man hade gymnastik var en märklig skoldag. Den började ganska normalt. Man hade engelska, geometri, samhällskunskap, och hux flux är man med i Flugornas herre i fyrtio minuter. Man hänger i rep, man har nästan inga kläder på sig. Lärare skäller på en. "Var är din suspensoar?!" Ungar kastar bollar på en, snärtar en med handdukar - man försöker överleva. Sedan har man historia, naturkunskap, språk.
Det är något som stör rytmen den dagen.


Seinfeld lyckas sammanfatta det hela på ett superbt sätt, han får både med det underliga kring skolidrotten som sådan och får även med det ännu konstigare yrkesvalet idrottslärare. Vilka personer är det egentligen som blir det? Jag har aldrig haft en normal idrottslärare i hela mitt liv, det var något allvarligt fel på varenda en. Det är helt enkelt inte ett normalt yrke, men ett av de enklaste. Man behöver varken kunna någonting eller göra någonting, det finns alltid någon sportfåne i klassen som mer än gärna tar hand om lektionen, eller så bestämmer man vad som ska göras och låter eleverna plocka fram material och ställa i ordning allting själva medan man sitter där och kliar sig i röven dagarna i ända.
Lägg sedan till att man utan problem kan springa och "kontrollera" att allting går rätt till i både flickornas som pojkarnas omklädningsrum, nej, det är något allvarligt fel på folk som jobbar som eller vill bli idrottslärare.


Vi vet att fysisk aktivitet kraftigt minskar risken för övervikt och fetma och därmed relaterade sjukdomar. Samtidigt har antalet idrottstimmar i skolan minskat,” skriver han och de andra profilerna på Dagens Nyheters debattsida.
Deras krav är enkelt: En timme skolidrott om dagen för alla barn.
– Skolan är så viktig i det här sammanhanget av en anledning - där når man alla, säger Klas Elm, vd för Svenskt Sportforum.
– Den fysiska inaktiviteten börjar bli ett socialt problem där inaktivitet hänger ihop med social tillhörighet och utbildningsnivå.

Ahh, nu börjar man komma fram till pudelns kärna, skolidrott ger en sund själ i en sund kropp. Skolidrotten är tillsammans med den ideologiska indoktrineringen stöttestenarna i den sociala ingenjörskonsten.

Jag upprepar: Lägg ner all skolidrott och låt folk motionera på egen hand om de vill, att tvinga någon till att motionera leder bara till en total aversion mot alla former av idrott. Skolidrotten gör bara att folk sätter sig ner på röven och vägrar röra sig så fort de är fria från grundskolans tyranni.

Men är det egentligen så konstigt att idrottare och Svenskt Sportforum vill ha mer idrott? Det är egentligen lika konstigt som att industrin vill ha mer industrirelaterade ämnen på dagordningen eller att gallerier vill ha mer meningslösa konstrelaterade ämnen. De vill helt enkelt ha det för att det råkar gynna deras bransch, förväxla inte deras krav med någon form av altruism. Den enda skillnaden här är väl att folk inom industi eller t.om konst och/eller mode (ja, faktiskt dem med, hur otroligt det än låter) är mer värda än vilken idrottsman som helst och behövs i samhället.

Nej, mer skolidrott är sannerligen ingenting som behövs, låt folk ta hand om sina kroppar på egen hand.


Men är det inte föräldrarnas ansvar att se till att deras barn rör på sig?
– Vi har alla ett ansvar som föräldrar och som vuxna i samhället. Det är ett delat ansvar men det här är också ett samhällsproblem, en galloperande epidemi där inaktiviteten leder till stora samhällskostnader.


Låt folk betala själva (exempelvis via privata försäkringar) för alla sjukdomar som beror på fetma då, precis på samma sätt som man borde göra med folk som tar droger, röker eller idrottar. Ja, idrottar. Det finns nog ingen bransch där skaderisken är så hög som inom just idrotten.

Det är just när staten tvingas till att betala för alla kostnader som folks leverne leder till som detta förslag ens kan komma fram. Skulle folk tvingas till att själva betala för alla skadekostnader så skulle de ta hand om sina kroppar eller få betala priset för det och problemet skulle vara löst.


Uppdatering: Även DN tar upp det hela, men där uttalar sig den akademiska världen istället för en samling idrottspersonligheter. Och forskarna sågar förslaget.
add comment add comment ( 1053 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink   |   ( 2.9 / 95 )


<<First <Back | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | Next> Last>>