Bra gjort, Gammelmedia
Thursday, September 11, 2008, 20:51 - Arbogatragedin, Media
Posted by Vanja

Mitt i all uppståndelse kring bilderna i arbogamålet som finns publicerade på the pirate bay. Nej, vänta nu svalde jag deras lögner.

Bilderna är som sagt inte publicerade på the pirate bay, det är alltjämt förundersökningsprotokollet som är publicerat av en enskild användare som använt the pirate bay som medium för publiceringen. Förundersökningen kan vem som helst få tag på, på beställning från tingsrätten i västmanland. Bilderna är endast (vad jag förstått) en försvinnande liten del i det material som förundersökningsprotokollet består av.

Nu när det är klargjort kan vi gå vidare till det som var min poäng, vad Gammelmedia och andra proffstyckare nu har gjort att de ökat intresset markant för det hela, innan tv4 tog upp det hela var det på sin höjd ett par hundra som laddat ner förundersökningsprotokollet och nu har det ökat lavinartat, tack för det media!

Vad media och andra proffstyckare även lyckats med är att de nu helt plötsligt börjat gapa om censur och inskränkningar i yttrandefriheten, privilegiet var så att säga gott och hedersamt så länge Gammelmedia själva hade monopol på att delge folk information. Det är även här jag tror skon klämmer som mest, man ser helt enkelt sin monopolliknande ställning som tolkningsföreträdare hotad.

Det är ungefär likadant som i fall där media väljer att "nästan" publicera bilder på misstänkta personer, där de (kan man nästan ana) med flit använder tillräckligt lätta bilder så att de egentligen inte visar något men där de ändå är så pass lätta att luska ut vem det är på dem. Exempel på detta kan vara att man helt enkelt nämner filerna till något väldigt lätt. Så direkt som media publicerar en pixlad bild på en misstänkt gärningsman så startar de direkt en kapplöpning där målet är att luska ut vem det är som döljer sig bakom pixlarna på nätet, oftast tar det knappt någon tid alls för internetdetektiverna att lista ut det hela.

Men för att återgå till poängen, hela uppståndelsen tycks bero på ett par fundamentala missförstånd som basuneras ut just nu, först och främst är det som sagt inte the pirate bay som publicerat någonting själva, för det andra är bilderna en del av förundersökningsprotokollet, för det tredje är detta förundersökningsprotokoll tillgängligt för vem som helst via västmanlands tingsrätt. Jag vet att jag skrivit det innan, men det kan inte sägas för få gånger verkar det som.

En annan poäng som kan göras är att den öppenhetsprincip som finns, men som Gammelmedia mest haft nytta av, nu är delvis hotad. Men inte av the pirate bay och den enskilde användare som faktiskt från början hade materialet på sin dator och som vidare delade med sig det av via the pirate bay (klargörande: tekniken bakom the pirate bay fungerar ungefär såsom att de enda filerna som sparas där är en liten fil med instruktioner om var filen är, helt jämförbart med google eller vilken annan sökmotor som helst) utan hotet kommer här från Gammelmedia som dragit igång det hela och av alla de andra som av någon outgrundlig anledning helt plötsligt drabbats av en ordentlig dos moralpanik. Det är dessa människor som är hotet mot öppenhetsprinciperna, inte the pirate bay, personen som från början gjorde materialet tillgängligt (om här rätt ska vara rätt så torde man anklaga tingsrätten istället då det är de som gjort materialet publikt från början), eller ens de tusentals personer som tack vare Gammelmedias moralpanik nu uppmärksammat filen/filerna och laddat ner dem.

Skäll på rätt personer, om ni ska skälla alls.
add comment add comment ( 1499 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink   |   ( 3 / 56 )

Härmed yrkar jag på bifall..
Thursday, September 11, 2008, 20:49 - Arbogatragedin, Politik, Media
Posted by Vanja

...på Blogges motion till bloggarriksdagen
add comment add comment ( 1256 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink   |   ( 3 / 26 )

"Arbogaprotokollet", en snabbis
Sunday, September 7, 2008, 21:39 - Arbogatragedin
Posted by Vanja

Det har visst hänt saker i helgen som jag missat medan jag var borta och roade mig.

Någon har visst publicerat förundersökningsprotokollen från rättegången i arbogamålet, där man bl.a. kan se obduktionsbilder.

I andra fall hade jag dragit ner den och tittat men i detta fall är jag inte det minsta intresserad (av tidigare förklarade skäl).

Vettefaen vad jag ska tycka om det hela...klart är att det är osmakligt som fan men osmaklighet kan man man inte ha som grund för lagar och från det jag hittills plöjt igenom om det både i media och bland bloggar är att jag, iaf tillfälligt, ställer mig på yttrandefrihetssidan även om jag nu inte gillar tilltaget i sig.
add comment add comment ( 1152 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink   |   ( 3 / 150 )

Tag det lugnt
Thursday, March 20, 2008, 12:13 - Arbogatragedin
Posted by Vanja

Det flyter runt en massa rykten just nu på nätet angående det pågående fallet, både i pressen och på diverse forum (i skrivande stund verkar det som en kvinna misstänks, hon finns namngiven/uthängd på flashback).

Ta det lugnt med ryktesspridningen, i bästa fall blir någon falskt anklagad, i värsta fall så utökas tragedin i det hela med att en oskyldig person får ett rent helvete pga att deras namn kommit ut på nätet och folk ringer, hälsar på osv, folk som eventuellt dragit förhastade slutsatser.

Jag vet ingenting mer än någon annan för den delen.
add comment add comment ( 1080 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink   |   ( 3 / 147 )

Angående arbogaknivmorden
Wednesday, March 19, 2008, 23:19 - Arbogatragedin
Posted by Vanja

Personen som i media benämns som "sambon" är en bekant till mig som jag talade som hastigast med för några timmar sen, han var av förklarliga skäl inte värst pratsugen. Något som är förståeligt, han har iaf tagit sig kraft till sig och skrivit ett inlägg på sin blogg, ett inlägg som jag citerar i sin helhet här nedanför;

Varsågod Snaskpressen och Aftonbluddret

Det som har hänt Mig och min familj är bortom all vansinne.

Mina älskade bonusbarn har brutalt mördats av en änsålänge okänd gärningsman.

Denna kalla och obeskrivbara handling kan inte på något sätt förmedlas rätt till en allmänhet och Jag ser pressens alla felaktigheter men tänker inte på något sätt förklara mer här.

Jag tackar för det enorma stöd som vi har fått från vänner, bekanta, bloggläsare och okända men nu går jag ut till Alla!!!

Detta är ett brott som MÅSTE klaras upp. Detta är ett brott som vi måste visa att det här tolererar vi inte i Sverige. Det här får inte hända!

En svensk familj måste kunna känna sig trygga.

Du, Jag alla ska kunna vara hemma själva utan att känna rädsla för att öppna dörren när det knackar!

Hjälp oss och polisen nu, för er egen del! Hjälp oss med allt! Framför allt med tips.

Ni vet vilken tid det hände!

Har ni sett någon, hört något, vad som helst som kanske inte för er är av någon betydelse alls

Lämna då era tips till Polisen, alla iaktagelser kan vara något.

Och till er som möjligen är i gärningsmannens krets.

Det är två barn vi pratar om...två oskyldiga liv som inte har gjort något ont.

Det är två änglar som har lämnat jordelivet.

Det är två själar som aldrig lärt sig att hata eller tycka illa om.

Vill ni ta bort kärleken och omtanken från jordens yta?

Eller känner ni ingenting?

Är ni tomma?

Om ni inte är det...

Hjälp oss.

/-------------------------/

På jorden finns det fyra element som vi inte kan leva utan Jord, Eld, Luft och Vatten men det femte som många glömmer är det största utav alla det som står i centrum av allt Liv...Kärlek


Vi lider med er och de stackars oskyldiga barnen vars livsgnista släckts. Det är ohyggligt det som hänt och någonstans därute finns den skyldiga (eller de skyldiga om det skulle visa sig vara på det viset).
add comment add comment ( 1295 views )   |  [ 0 trackbacks ]   |  permalink   |   ( 3 / 118 )


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |