Svensk indignation 2
Thursday, January 24, 2008, 15:09

Håll käften, Svenska skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson, Magdalena Forsberg, Helena Jonsson, Björn Ferry, Bengt Eveby och Anna-Maria Nilsson!

Personligen tycker jag att det borde vara livstids avstängning för dopning
-Helena Jonsson


Så säger hon i dagens Aftonbladet angående att finländskan Kajsa Varis ännu en gång åkt fast för dopning och ännu en gång ser vi den moraliska upprördheten inom idrotten koka över (och speciellt i det moraliskt överlägsna Sverige).

Om vi för en sekund bortser från varför någon nu skulle vilja dopa sig för att vinna i en sån meningslös skitsport som skidskytte och istället talar om dopning som fenomen istället.

Dopning borde inte ens vara olagligt, det finns inga vettiga argument emot det. Det enda som finns är känslan av att att dopa sig är att fuska, att man tar sig genvägar och att sporten till varje pris måste "hållas ren". Men detta kan omöjligtvis vara ett bra argument, är man för "rättvisa" i sport så bör och måste man även då vara emot ekonomiska och genetiska "orättvisor" som att vissa har mer pengar att lägga på dyrbar utrustning eller träningsläger, bra tränare osv eller att vissa har mer tid att lägga på träning och att vissa helt enkelt har bättre genetiska förutsättningar för att bli bra, men detta är man inte emot. Nej, det är de små piller med hormoner man riktar in sig på, det är så mycket enklare att vara upprörd över dem, för det rimmar ju så väl med resten av samhällets motstånd mot droger och droger, ja du, droger är farliga saker!

Men din idiot, dopning är ju farligt för kroppen kanske du säger? Ja, dopning är farligt för kroppen, det argumenterar jag inte emot. Däremot är jag emot att folk inte får göra vad de vill med sina kroppar så länge det bara skadar dem själva och dopning skadar i högsta grad endast dig själv (det finns givetvis fall där överdopade människor löpt bärsärkagång och skadat andra, men det är då personen som ska straffas för skadan han åsamkat andra inte skadan han åsamkat sig själv).

Vad vi har är alltså rättviseargumentet, men idrott är inte rättvist. Idrott är något av det orättvisaste som finns (om man nu antar att rättviseargumentet på något vis är giltigt) och vi har inga problem med att acceptera dessa orättvisor så länge de sker inom idrottens ramar. Nej, rättviseargumentet är inte ett giltigt argument emot dopning, vi har därför inget argument emot dopning och det borde då vara lagligt och upp till var och en som idrottar att själv bestämma om han eller hon tycker det är såpass viktigt att vara bäst i den menlösa sport som inte på något vis är viktig eller relevant för egentligen någon alls att han eller hon utsätter sig för riskerna och dopar sig.


---
Fler idrottare som borde hålla käft:
Håll käften, Carolina Klüft!

Comments

We are sorry. New comments are not allowed after 14 days.